סיפורי בתים
בית 4
היה אחד מבתי האבן הראשונים שנבנו ביבנה.עוד לפני קום המדינה. הקבלן היה רטיג מנס ציונה והפועלים היו מאנשי קבוצת הבניין שלנו: ברוך כהנא, שמואל שטרנהיים, דב מוזס, גדליה קוגלמן ואחרים.היה בו חדר אחד לרופא(ד"ר שטיינר שהיה רופא ללא תואר רשמי)לידו חדר מרפאה לטיפולים ובקצה היה מקום מגוריה של האחות(חווה חיימוף, לימים בן יהודה)
בית גרוס
יהודי בשם זה תרם סכום כסף כדי לבנות לו בית כדי שיוכל לגור בקיבוץ. לא זכור אם הוא אכן זכה לראות אותו בבניינו. אגב , הבניין נמצא ע"ג המקלט הגדול בו שכנה מעבדת הצילומים הראשונה של יבנה. הוא עשוי מאבני כורכר ולא מלבנים. היה זה ניסיון שלא הצליח.
בית הרטה
נבנה בשנות ה-50 בגלל צרכים מיוחדים שהיו למשפחת הרטה וולטר וולף. במשך שנים שימש למספר רב של פעילויות.
בית הרופא
הבית הדרומי של שורת שיכון הוותיקים לאורך שדרת הברושים הוקדש במחציתו למגורי הרופא השני-ד"ר מנדל. אגב בחזית הבית הוא הציב שתי כותרות עמודים משיש כדוגמת אלה המצויים באשקלון ובקיסריה, וכשעזב לקח אותם עמו.
בתי אשכול
בשנות החמישים המאוחרות נבנו בהמשך לשיכון הוותיקים לאורך השדרה, כשלוי אשכול היה שר השיכון והבינוי. אשכול רצה לעודד זוגות צעירים להיקלט בקיבוצים והקציב סכום לא קטן לבנייה זאת.
בית קש
שזה פטנט מקורי וייחודי יבנאי. לא זכור מי המציאו. מכל מקום בשנים -1942--1944-היה ביבנה מספר לא קטן של בתי קש שנבנו לאחר הקציר הראשון. כמובן שאלו שימשו למגורים כבתי קיץ בלבד. בחורף עברו דייריהם לאוהלים. מאיר פרידמן(בר-שלום) המשיך ובנה את סוכתו כבית קש זכר לימים ההם.
הפרובינציה
מגורים לסגל הפנימיה של בי"ס התיכון. קרויים בשם זה בשל מיקומם. הרחק ממרכז ה"מחנה", צמוד צמוד לפנימיה .
הצריף הלבן
היה מוצב דרומית-מזרחית לבית סביון דהיום. התגוררו בו משפחות ראשונות של העציונים.
חמשושים
זה השיכון למשפחות מרובות ילדים, חמישה ומעלה.
ליפטים
אלה הועברו מרודגס ליבנה יחד עם חפציהם של החלוצים הראשונים והפכו למגורי פאר.
הליפט של משפחת עדה וגדליה דיטור היה בצבע לבן. רכש אותו אבא של עדה (בן זימרה) במגרש הגרוטאות בתל אביב תמורת7 לא"י. לימים הוא נחשב למגורי יוקרה, וכשהיה איזה ביקור חשוב בקיבוץ דוד אינטרי(בית אריה) היה מציג אותו בפני האורחים.
מלונית
הוא הבית בו שכנה שנים רבות גברת קנולר הישישה ולאחר שיפוצו הוא יועד למשפחות הבאות כדי לסעוד את הוריהם דיירי בית סביון.
צריף פישל
צריף גדול בו התגוררו משפחות הוותיקים. הוא הגיע ליבנה בהיותה משק סוכנות.
צריפונים
בשנות החמישים הוקמו בסיוע עלית הנוער שני צריפונים ליד מבנה המעבדה של מופ כהן, אלה היו מיועדים לקליטת חברת נוער מהודו. אולם משזו לא הגיעה איישו אותם העציונים.
"הפעוטונים"
שלושה בתים בשכונה הדרומית הקרויים כך כי הדיירים שאכלסו אותם כשיכון סופי היו צעירים מאוד. הם בנויים כך שחזיתם פונה אלה כלפי אלה כדי ליצור "חצר קיבוצית".
צריפים שוודיים
במרכז הקיבוץ לא הרחק מבית המדרש ובית גרוס ניצבו שני צריפים שהסוכנות ייבאה היישר משוודיה בהם התגוררו וותיקים כמשפחת אקרט,אפטרוט(אפרתי) ועוד.
שיכון וותיקים
בראשית שנות ה-50 החלו בהקמת "שיכון וותיקים" שלראשונה כלל שירותים צמודים לכל דירה-בעצם לשתי דירות-ונחשב כשיכון סופי. כיום אלו בתי החיילים והצעירים לאורך השדרה.
 
 
רמי עפרוני מפי גדליה דיטור
י"ח בתשרי תשס"ט 13/11/09
 

[חזרה לראש העמוד] [הדפס]
|מפת אתר|ניהול אתר| תנאי שימוש | מדיניות פרטיות |
הצהרת נגישות




אתר לקיבוץמופעל במערכת קהילהנט רשת חברתית תפעולית לארגונים, אגודות, קיבוצים וישובים
כל הזכויות שמורות לקהילה-נט פתרונות תוכנה בע"מ 2003-2025 (c)
מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות